dijous, 23 de febrer del 2012

16. Joan Francesc Mira ha reflexionat en els seus assajos sobre la nostra realitat contemporània. Explica-ho.


Joan Francesc Mira (València, 1939) és un dels escriptors valencians més importants a hores d’ara. Introductor de l’antropologia social i de l’etnologia a casa nostra, activista cívic, militant polític, agitador de consciències, traductor, novel·lista, articulista, assagista... Totes aquestes facetes de l’intel·lectual Mira tenen un eix vertebrador que no l’ha abandonat mai: el compromís amb la causa del valencianisme. Valencianisme entés des d’una perspectiva àmplia, profundament democràtica i dialogant.
Les seues obres assagístiques traspuen un treball de documentació i d’indagació històrica rigorosos. Títols com ara Crítica a la nació pura o Sobre la nació dels valencians són fonamentals per a entendre la nostra realitat contemporània, valenciana i universal.
A més de molts llibres d’assaig, Mira és autor de milers d’articles periodístics, majoritàriament d’opinió, en què exerceix de voyeur, d’observador perspicaç i intel·ligent de la seua societat i de la seua gent. Aquests articles han estat feliçment recopilats en llibres com ara Punt de Mira, Els sorolls humans, Cap d’any a Houston, Texas o Déus i desastres.
Poder llegir Mira setmanalment al “Quadern” del diari El País, a l’Avui, o al setmanari El Temps constitueix una vàlvula d’escapament d’excel·lència periodística i d’integritat moral que marca la diferència.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.