dilluns, 2 d’abril del 2012

2 d’abril. Dia Internacional del Llibre Infantil i Juvenil

Hans Christian Andersen fou un escriptor danés. Va nàixer a Odense el 2 d’abril de l’any 1805 i morí a Copenhaguen el 1875. Fill d’un humil sabater, amb 14 anys i pocs diners, va fugir a Copenhaguen disposat a fer fortuna com actor i cantant; però hi va malviure i passà moltes privacions i desenganys, fins que aconseguí d’interessar a personalitats del país que s’ocuparen de la seua formació. Andersen es va avergonyir des seus orígens humils i, per això, fantasiejava que era fill d’un gran senyor. Dedicà un conte a la seua mare, La venedora de mistos.

A Hans Christian Andersen el coneixem sobretot pels seus contes infantils, alguns inspirats en rondalles i llegendes nòrdiques, però la majoria inventats per ell i caracteritzats per una gran imaginació, humor i sensibilitat. Contes seus són El soldadet de plom http://www.youtube.com/watch?v=ElQkn1is9Ak, L’aneguet lleighttp://www.youtube.com/watch?v=jKXNz7O59LY, La moneda de plata, etc.

A més de novel·les, poesia i teatre, va escriure també una autobiografia (L’Aventura de la meua vida, 1855) i va publicar valuosos llibres de viatges fruit de les seves experiències.

Gràcies a ells va gaudir del privilegi de ser reconegut en vida com a autor tot esdevenint un dels clàssics de la literatura infantil.

A Odense, ciutat natal de l’escriptor, es troba la seva casa-museu, amb fotografies, dibuixos i records d’Andersen, que ha esdevingut centre difusor que organitza activitats adreçades fonamentalment als xiquets i xiquetes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.